HTML

15. Apa, kezdőőődik!!! :o)

2010.11.23. 06:29 hópapa

Folyamatosan érkeznek a jó hírek arról, hogy a tél egyre közelebb van!

 

 

 

 

 

 

 

 

 



Válság ide vagy oda, a kisebb és nagyobb sícentrumok is iszonyatos mennyiségű euró-milliókat ölnek a fejlesztésekbe, és nagyon koncentráltan árasztják el a síelni vágyó potenciális vendégkört a jobbnál jobb ajánlatokkal.
Új pályákat nyitnak, átalakítanak, bővítenek, hóágyúkat klónoznak és telepítenek egyre nagyobb mennyiségben, felvonókat újítanak fel, újakat telepítenek, és bővítenek szinte minden sícentrumban.
Lássuk, kinél mi a helyzet!


Ausztria az iszonyatos tempójú fejlesztéseivel és a kiemelten magas színvonalú szolgáltatásaival idén is nagyon kemény ellenfele lesz a többi, sícentrumot üzemeltető országnak, habár a kesztyűt most is nagy elánnal próbálják meg felvenni a többiek ebben a kemény párbajban.
Szlovákia új, és nagyvolumenű beruházásokkal, összevont régiós síbérletekkel és jelentős árengedményekkel, Franciaország pedig rengeteg újdonsággal igyekszik elcsábítani a sízőket a sógorok lejtőiről.
Úgy tűnik, hogy a magyar sízők körében kevésbé ismert csehországi régiók is megszagoltak már valamit ebből a komoly bizniszből, ugyanis az ottani sípályák is hatalmas fejlődésen mentek át az utóbbi években.
Bulgária is keményen készül a sízők átcsábítására.
A balkáni ország kisebb potenciállal, ámde hatalmas lépésekkel igyekszik felnőni az Alpokban található versenytársakhoz.
A bolgárok egy téli olimpia megszervezését is bevállalták, és emiatt igen vonzó lett az ország a nyugati befektetők körében.
Bár a méretek és a lehetőségek kissé korlátozottabbak a nyugati centrumokhoz képest, a szolgáltatások, és az árak színvonala egyre több, az újdonságokra is fogékony sízőt csábítanak át egy kis kalandozásra.
Aki bővebben szeretné megismerni az itteni lehetőségeket, az kattintson IDE vagy IDE!
Szlovénia is készül már a szezonra, és jó tudni, hogy az idén a lélektani 30 Eurós határ alatt maradnak a napijegyek.
Nem tudom, hogy kinek jó hír ez, én minden estre jobban örültem volna annak, ha azt mondják, hogy az idén minden napijegyet letolnak mondjuk 25 Euró alá, de hát örüljünk annak, amit kapunk.
A csodálatos panorámával megáldott olasz síterepek is bizakodóan nézhetnek az új szezon elébe, hiszen már hetek óta jelentős havazásokról és komoly fejlesztésekről kaptunk hírt a régióból.
A szezonkezdés határozott jele, hogy Tonaléban már lezúdult az első, kijelölt sípályán végigvonuló lavina is, mely 3 embert sodort magával, de a gyors segítségnek köszönhetően, szerencsére mindhárman megúszták!
Jó tudni, hogy az olasz hatóságok végre szigorú büntetésekkel sújtják a tiltott területekre merészkedőket és a lavinákat elindító sízőket.
Habár jómagam is a porhavas sízés feltétlen szerelmese vagyok, azért ez a téma nekem  már egy régi szálka volt a szememben.
Nem egyszer láttam már olyat (legutóbb egy szerintem határozottan  lavina-veszélyes mölltali gleccser-részen), amikor a “bátor”(=agyament, felelőtlen) freeride-os gyerek a felvonó aljában és a pálya szélén is kihelyezett, lavina-veszélyre figyelmeztető tábla ellenére, pont a tábla mellett néhány méterre hatolt be a tiltott zónába, majd annak a kellős közepén vagdosta át szép rézsútosan a hótáblákat, a legnagyobb lelki nyugalommal. Ha tehettem volna, biztosan adtam volna néki néhány atyai taslit, hogy észheztérjen.
Legnagyobb szívfájdalmamra, Románia sajnos még nem produkálja azt a lendületet, amit a hely adta lehetőségek biztosítanának neki.
Jönnek ugyan szívmelengető hírek és fotók például Vértopról, ahol új felvonót építenek, de az igazi nagy bumm még várat magára.
Én már annak is nagyon örülök, hogy az árai miatt eléggé ijesztő, ámde szépsége és változatos sípályái miatt igen közkedvelt Brassó-Poiana üzemeltetői végre komoly beruházásokra szánták el magukat.
Érdkes koncepciójuk, miszerint ha már külföldieket nem tudnak a régióba csábítani, legalább a hazai sízőket próbálják megtartani, követendő lenne nálunk is.
Egy 27 millió Eurós, két éves fejlesztési terv szerint, melyet az állam és helyi szervezetek közösen finanszíroznának, először is 60%-kal megnövelnék a pályák területét, a jelenlegi pályákat meghosszabbítanák, és fejlesztenék a környék úthálózatát is.
A Postavaru csúcs közelében egy mesterséges tavat hoznának létre, melynek a vízkészlete az eddigi 3 hektárnyi helyett 60 hektárnyi területet lenne lépes ellátni műhóval. A tó aljában keringető turbinákat helyeznének el a befagyás ellen, és az egész rendszert számítógéppel vezérelik majd.
A Prahova-völgy másik gyöngyszeme, a Busteni-i sípálya is örömteli újításokkal jelentkezik.
Mintha a szlovákiai Donovaly fejlesztéseit koppintanák, Funparkot, varázsszőnyeges felvonót és bébiliftet a gyerekeknek, műhavas sípályát és nyári bobpályát ígérnek a helyi elöljárók az idelátogató turistáknak.
A videót is tartalmazó hírt ITT lehet elolvasni.
Akinek gondot okoz az idegen nyelvek megértése, az ne csüggedjen, mert már  használhatja korunk legnagyobb vívmányát a Google Translate nevű fordítóprogramot, vagy telepítheti a Google Eszköztárat a böngészője alá, amely már tartalmazza az azonnali fordító funkciót is!
Szóval, ezt a rengeteg beruházást látva, most már csak egy dolog jár a fejemben: lesz-e az idén akkora gazdasági fellendülés, ami kicsivel több pénzt hagy az emberek pénztárcájában, és végre azok is élvezhetik-e majd ezt a csodálatos sportágat, ami sajnos egyre inkább a gazdagok kiváltságává kezd válni. :o(

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: franciaország ausztria csehország románia szlovénia olaszország bulgária fejlesztések sípályák síőrültek síelők felvonók

A bejegyzés trackback címe:

https://siorultek.blog.hu/api/trackback/id/tr152467072

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása