HTML

19. Egy szavazás margójára

2010.11.29. 13:58 hópapa

Az alábbi, szavazási részeredményt a sielok.hu weboldalon találtam:

Melyik ország a kedvenc úticélod? - 2040 szavazat

Ausztria51.1%
Franciaország15.5%
Lengyelország1.9%
Németország1.5%
Olaszország15.3%
Románia1.8%
Svájc4%
Szlovákia4.2%
Szlovénia2.4%
Egyéb2.4%



Bevallom, első ránézésre egy kicsit elkeserített ez a látvány, annak ellenére, hogy ha nagyon akarnám, akkor talán még  meg is érthetném az okokat. De nem akarom. :o/
Sok minden eszembe jutott a fenti adatokat látva, mert a 2000 feletti szavazatszám már akár szignifikáns is lehet.
Az első, ami kicsit mellbe vert, az Románia 1,8%-a.
Ilyen helyekre nem akarnak menni az emberek?




Ez még nem a vége, olvass tovább!

 

Tudom, hogy nem ott teremnek a világ leghosszabb, legjobban kezelt és legolcsóbb sípályái, de azért ennél jobb helyezést vártam volna.
Azt is tudom, hogy emiatt elsősorban a fejlesztések véghezvitelével igencsak elmaradt, a román turizmust irányító és dotáló emberek a felelősek, ugyanis sízésre alkalmas területből van bőven az országban. Utakból, felvonókból, hóágyúkból, és ratrakokból viszont annál kevesebb.
Bevallom, én már annak is örülnék, ha az odaátiaknak felkínált magyar állampolgárság megadása mellett, néhányan például gyakrabban járnának át Erdélybe, ha más nem, hát azért, hogy a helyi, turizmussal foglalkozó  magyarságot (és románságot is!) előrelendítsék egy kicsit, a maguk szerény módján.
A külön országokban élő, ámde látszólag összetartozó nemzetünk összehozását valahol itt kellene kezdeni, nem a politika mocsarában.
Amúgy ilyenkor szeretném látni azoknak az arcát, akik az “Erdélyt vissza!”-típusú lózungokat szokták skandálni fennhangon.
Mert közülük nagyon sokan (azon túl, hogy nem mennek oda lakni, miközben európaiságuk már akár lehetővé is tenné, hogy szép apránként “visszafoglalják” maguknak Erdélyt), még csak annyit sem tesznek meg, hogy ottrekedt nemzettársaiknak egy kis segítséget nyújtsanak azáltal, hogy átugranak hozzájuk egy testvéri telelésre/nyaralásra.
Továbbmegyek: a szavazatok alapján még csak hajlandóságot sem mutatnak ebbe az irányba.
Bízom benne, hogy ezen a siralmas 1,8%-on mindkét ország népe tud, és akar is majd változtatni a jövőben.
Nem lehetnek boldogabbak szlovák és szlovén szomszédaink sem, ugyanis a hatalmas osztrák fölénnyel úgy látszik ők sem tudnak megküzdeni, annak ellenére, hogy infrastruktúrálisan és az árak tekintetében sokkal jobb helyzetben vannak már, mint Románia.
A németek 1,5%-os teljesítménye is érthető valahol, bár állítom, hogy ebben a rossz eredményben némi marketing-hiány is közrejátszhat.
Ami még nagyon furcsa, az az, hogy Olaszország és Franciaország még együttesen sem képes megverni Ausztriát a preferenciák csatájában!
Tudom, hogy a franciák (és néha az olaszok is) messze vannak, szűkösek a szálláshelyeik, és nem beszélnek magyarul, de azért mégis csak ott vannak Európa legjobb síterepei!
Az olaszok viszont rengeteg jó, és profin kezelt sípályával, az osztrákhoz hasonló árakkal, és  minőségben azonos szálláshelyekkel rendelkeznek, miközben vidámak, nagy bulikat csapnak, és eléggé szívélyesek is a vendégekkel.
A jellemzően nagy eltéréseket, az adott területen használható nyelvtudás meglétére azért annyira nem fognám, mert a magyar utazóközönség (tisztelet a tanult kivételnek) eléggé siralmas mutatókkal rendelkezik ezen a téren, így az teljesen mindegy, hogy honfitársunk melyik országban, milyen siralmas kiejtéssel kéri ki magának a napi Jagermeister adagját.
Na mindegy, azért a sereghajtó országoknak nem ártana egy kicsit foglalkozni az ilyen jellegű felmérések elemzésével, mert egy szép napon talán még ők is húzhatnának némi hasznot a jelenleg főleg Ausztriát ellepő honfitársaink költekezéseiből.

Szólj hozzá!

Címkék: turizmus ausztria szlovákia románia szlovénia olaszország érdekesség életérzés szállodák szállások sífelvonó alpin ratrak sízés síbérlet síőrültek síelők

A bejegyzés trackback címe:

https://siorultek.blog.hu/api/trackback/id/tr472481123

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása