HTML

40. Mit igyunk, ha már mindenképpen inni kell? Alkohol-körkép a pályák környékéről. 2. rész

2010.12.31. 10:00 hópapa


































Eljött az év utolsó napja!

Ilyenkor ugye mindenki kétpofára vedeli a pezsgőt, ami rendben is van, de azért akadhatnak még érdekes innivalók egy jó sítáborban.
Előző posztom bizonyára felháborította a síelni induló, és magát jól érezni kívánó sporttársaimat, ezért most kompenzálásképpen, szeretném felhívni a figyelmet néhány helyi specialitásra a környező országok kínálatából.
Lássuk milyen italokkal érdemes ismerkedni, ha már minden áron piálni kell!
Megpróbálom a különlegességeket tájegységenként rendszerezni, de az biztos, hogy pl. egy jó szilvapálinkával akár több országban is találkozhatunk, hasoncsengésű neveken.
Kezdjük északon!


Északi (északnyugati) szomszédainknál (Szlovákia és Csehország) talán ebből a listából érdemes mazsolázni:
Találunk itt olyan régi versenyzőket, amelyeket nagyjából mindenki ismer, ilyen pl. a Becherovka.
Nemrég új taggal bővült a család, a citromos Lemond verzióval.
Kevesen tudják, de a Becher-nek van egy nagyon kellemes, szintén gyógynövényekből összekotyvolt ellenfele, és ez a Demänovka.
Van belőle édesebb (sladka) zöld és keserű(horka) bordó címkés változat.
Egy jó kis csapolt korsó sör előtt, vagy a vacsora előtti étvágygerjesztéshez mindenképpen ajánlom.
Szlovákia másik nagy kedvence a híres borókapálinka, másnéven borovicska.
Helyi barátoktól tudtam meg, hogy állítólag ez a Spišská borovička nevű változat az egyik legjobb a kínálatból.
Következő kiemelt versenyzőnk a lórúgást is imitálni képes tátrai tea, helyi nevén Tatransky Caj.
Az 52, 62, és 72 fokos verzióinak hatásmechanizmusáról ITT olvasható egy jópofa blogbejegyzés.
Nem olcsó mulatság, az szent, de hatásos, és garantáltan gilisztaölő. :o)
Mifelénk viszonylag ritkán isszák, és talán emiatt is emelhető be a különleges italok listájára a “zöld tündér”-nek nevezett abszint.
Gyengének ez az ital sem mondható, és különleges íz-világa bizonyára felkelti majd az érdeklődést a bátor tesztelők körében.
Szlovákia nagy kedvence a FERNET.
Ez az ital is többféle verzióban, és több gyártó boszorkány-konyhájából kerül elő.
Az én kedvencem speciel a Stock Fernet Citrus, amit általában szénsavas citrom, narancs, vagy kóla hozzáadásával szoktak inni, de simán jéggel is nagyon finom.
Ha úgy érezzük, hogy a fenti italok túl erősek lennének, akkor öblítsük le őket egy korsó finom szlovák, vagy cseh sörrel.

A fenti italok valószínüleg semmit nem érnek pazar étkek nélkül, ezért ajánlanék egy étel-ital topicot a témában, és egy magyar-szlovák nyelvi gyorstalpalót az utazni induló síőrülteknek.

A folytatásban osztrák és romániai italokról (Stroh Rum, vadásztea, pálesz, köményes, fimom borok) fogok írni, addig pedig tessenek azt inni, ami éppen van a spájzban!
De csak kultúráltan, mert elsején megint sízni kell!:o)

Szólj hozzá!

Címkék: alkohol szilveszter becherovka sízés demanovka piák fernet tatranski caj

A bejegyzés trackback címe:

https://siorultek.blog.hu/api/trackback/id/tr92539514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása