HTML

28. Mit tehetünk lopás ellen? Sorozat. 1. rész

2010.12.14. 07:25 hópapa

 

















A síőrültek és a még csak mérsékelten fertőzöttek életét néha az őrülteknek egy másik csoportja, a kleptomániások szokták megkeseríteni.

Sajnos a sípályák környékét egyre gyakrabban lepik el a tolvajok, annak ellenére, hogy a sícentrumok igyekeznek minden eszközt bevetni a megfékezésükre.
A lopásokról érkező híreknek se szeri, se száma, és aki nem hisz nekem, az olvasson be IDE, vagy IDE, esetleg még IDE is.
Szerencsére akadnak olyan esetek is, amikor a tolvajokat elkapják, de ebben azért annyira ne bízzunk!
A tolvajok közt akad néhány lúzer is, de azért a profik nagyon is tudják, hogy mit, mikor és hol kell ellopni, és ha egyszer ők valamit elvisznek, akkor az már csak nagyon ritkán kerül elő.
Aztán szerencsére van ahol a rendőrség is elég jól teszi a dolgát, így az is előfordult már, hogy pont egy hazánkfia bukott le a sógorok rendvédelmi szervei előtt.
Arra mindenképpen figyeljünk oda, hogy értéktárgyaink nem csak a sípályán vannak veszélyben.
Tipikus példa, hogy

az egy hetes sízésre induló, vagy a sízés végén hazatartó autósok megállnak egy bevásárlóközpont parkolójában shoppingolni egy kis helyi finomságot vagy souvenirt.
Ilyenkor természetesen a léceket a tetőn hagyják, a vastag kabátokat, táskákat, benne iratokkal, rosszabb esetben bankkártyákkal, pénzzel, kulcsokkal pedig a kocsiban.
Sajnos az áruházak parkolóit nem igazán szokták bekamerázni, a járőrök pedig nem látják át az egész területet. Ilyen esetekben gyakorlatilag tálcán kínáljuk a tolvajoknak az értékeinket.
Ha nagyobb pechünk van, akkor az ellopott kulcsokkal, iratokkal, melyekből kiderülhet, hogy hol lakunk, gyakorlatilag még az is megeshet, hogy mire hazaérünk, a tőlünk jóval fürgébben mozgó tolvajok már a lakásunkat is kirámolták.
Aztán vannak még olyan buta tolvajok is, akik kibérelik a cuccot mondjuk egy hamis igazolvánnyal, vagy útlevéllel (rosszabb esetben még a sajátjukkal is, amit aztán lazán otthagynak), és elfelejtik visszavinni.
Pár évvel ezelőtt már volt szerencsénk egy ilyen balfácánhoz, és az idiótája azzal bukott le, hogy felrakott az iwiw-re egy olyan képet magáról, ahol éppen a lopott, kölcsönzős matricáját jól kivehetően mutató snowboarddal a kezében feszít egy szép havas zsánerképen.
Hála az inernetes közösségeknek, pár napon belül minden mozgásáról sikerült infót szerezni, így gyakorlatilag “jószántából” szolgáltatta vissza a deszkát a jogos tulajdonosának.
Ezzel a poszttal egy sorozatot szeretnék elindítani, és egyben arra szeretnék kérni minden olvasót, hogy ha van bármilyen ötlete arra, hogy miként védhetjük meg a sízés közben nálunk lévő értékeket, akkor ossza meg velünk!

Mielőtt tippeket adnék, azelőtt szögezzük le: az első és legfontosabb mindig egy jó kis biztosítás!
Ezeknek már rengeteg verziója létezik, és ha sízni megyünk, akkor olyat keressünk, amiben van felelősség-biztosítás is, arra az esetre, ha például sízés közben mi okozunk kárt valakiben, és annak a sícuccaiban a pályán, egy véletlen baleset (vagy egy szándékos agresszió) során.
Minden más módszer csak ezek után jöjjön!
Lássuk, milyen módszerekkel lehet nehezebbé tenni a tolvajok munkáját.

Lopás elleni okosságok 1. rész - Síléc-lakat

Nem azt mondom, hogy felkészült tolvajok ellen és a mai erővágók világában komoly védelmet tudna adni, de az amatőrök életét talán megnehezítheti egy ILYEN eszköz.
A 3 számból álló kód megfejtése valószínűleg nem okoz túl sok gondot, és az acélsodrony elnyisszantásához sem kell túl komoly erővágó, de azért a biztosítónak majd elmondhatjuk, hogy mi mindent megtettünk annak érdekében, hogy ne fosszanak meg minket kedvenc lécünktől.
Ha szerencsénk van, még fizet is.
Természetesen az ilyen lakatok hatékonyságát még az is növelheti, ha evés közben rálátunk a lécünkre.
Éppen ezért érdemes a léceinket olyan helyre tenni, ahol esetleg külön állnak a többi léctől valamennyire, így könnyebb szemmel tartani őket.
Érdemes még a léc leparkolásakor egy kicsit szétnézni a környéken, és megfigyelni az unatkozó, lézengő embereket, lehetőleg egy olyan helyről, ahonnan ők nem számítanak rá (pl. WC-ablak).

A sorozat hamarosan folytatódik, és remélem, hogy kapok még másoktól is néhány használható ötletet.

1 komment

Címkék: rendőrség tél lopás lakat lúzerek sízés sípályák síőrültek síelők sícentrumok

A bejegyzés trackback címe:

https://siorultek.blog.hu/api/trackback/id/tr72514641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bekbórd! 2010.12.22. 10:40:00

Síelőknek hatásos megoldás lehet, ha nem párban rakják le a léceket, hanem a társakkal elcserélgetve a darabokat kicsit messzebb egymástól. Csak jegyezze meg jól mindenki, hogy milyen síket és hol helyezett el :)
süti beállítások módosítása