HTML

52. Az EUROTEST monnyon le !!!

2011.02.05. 21:37 hópapa

Sajnos nem a demó-csapat sikeres produkciójának hosszas elemzése és agyba-főbe való dicsérete (bár erről is volt szó) történt a stúdióban, hanem egy eléggé érdekes beszélgetés zajlott ma reggel az mtv1 reggeli műsorában dr. Egri Katalin SMSz-elnök és Ozsváth Miklós szakmai elnök-helyettes részvételével,



















melynek témája egy régóta fennálló probléma: a külföldi síoktatók munka-vállalásának feltételei, nehézségei az alpesi országok (A, I, F) sípályáin.
A beszélgetés teljes anyaga itt látható:

 

A téma évek óta neuralgikus pontja a síoktató-társadalomnak, és a mostani Interski Kongresszus kapcsán ismét reflektorfénybe került.
Azt tudni kell, hogy a probléma hátterében rengeteg pénz, beképzeltség, és jogalap nélküli negatív diszkrimináció áll.
Az alpesi országok képviselői úgy gondolják, hogy mivel Európában a látványukban karakteresebb hegyek az ő tehénpásztor talpuk alá nőttek, ezért ők dönthetnek mindenről, ami síoktatás címszó alatt Európában történni fog.
“Alpesiék” fantasztikus ötlete a problémák gyors rendezésére és a szakma becsületének magas szinten való tartására az ominózus EUROTEST.
Ez tulajdonképpen nem más,

mint egy FIS szabályok szerint megrendezett óriásműlesikló verseny, ahol van egy referencia-idő, amit általában komoly versenyzőkkel futtatnak meg, és ehhez képest húznak meg egy időhatárt, amin belül kell teljesíteni.
Ebben a pillanatban adom írásba, hogy szerintem az “alpesiéknél” dolgozó síoktatók kb. 70%-a nem tudná abszolválni elsőre ezt a próba-tételt.
És ez még csak az egyik trükk!
A másik az az, hogy erre a tesztre csak a legmagasabb fokozattal rendelkező síoktatók (nálunk mondjuk egy ***-os síoktató, ami már elég magas szintnek, a szakma egyik csúcsának minősül) jelentkezhetnek.
Hoppá!
Szóval akkor hogy is van ez?
Miközben a síovik ezreit ellepik a vakációban oktatgató, szinte 0 tapasztalattal és minimális felkészültséggel bíró alpesi tinédzserek, addig a mindenféle szervezeteknek a sztenderdjeit korrektül teljesítő áuszlendererek csak generálisi fokozatokkal és EUROTEST-tel a zsebükben jöhetnek a síléc csőrét tartani az oviba, napi hat órában?
Na, tudjátok mit mondott volna erre az arcátlanságra Ford Farlaine?
(18-as karikás, kiskorúak nem nézhetik meg!!!) EZT (1:08-nál)!
Azt a szignifikáns kimutatást szeretném látni kedves alpesiek, mely szerint a síoktatás legigényeltebb eleme (és emígyen az egyik legfontosabb kritérium-pont) az oktatásra jelentkezők körében az óriás-műlesiklás technikájának elsajátítása!
Gyerünk, elő a farbával!
Lehet, hogy az utóbbi években csak több száz, puhány tanonchoz volt szerencsém, de még egyetlenegy olyan nem volt köztük, aki azzal keresett volna meg, hogy:
“Hé, Főnök! Le kellene mennem ezen a tűzött pályán 1:32 alatt. Megtanítanál?”
Voltak olyanok, akiknek a tempós sízésében kellett “stilisztikai” változásokat eszközölni, és olyanok is, akik kíváncsiak voltak az új technikákra, irányvonalakra.
Mások tartásbeli korrigálásokat igényeltek, vagy csak egyszerűen finomítani akartak egy-két apróságon, esetleg csak valaki olyannal sízni, aki más tempót diktál a pályán, mint a saját tempójuk.
De óriás-műlesikló technikát tanulni egyik sem akart! Naná hogy nem, hiszen mi “csak” síoktatók vagyunk!
VERSENYZŐKÉPZÉSRE OTT A SÍEDZŐ, VAZZE!
Vagy nálatok ott Hóföldön minden második suttyó óriásozni akar?
Az is mennyire érdekes, hogy még egyetlen egy nagyhírű alpesi síiskola reklámfotói között sem láttam számolatlan mennyiségben képeket arról, amint a kedves alpesi kollégák éppen kapuzni, vagy helyesebben óra elleni versenyzésre tanítanának a csoportjaikat.
Vajh, hogy is fordulhat ez elő, pupákok?
Fényt kapott a film, és nem tudtátok előhívni, vagy elromlott az SD-kártya?

Na, akkor összegezzünk!
Vannak ezek az alpesiek. Vannak síiskoláik. Profit-orientált magánkézben!
Ott aztán vannak mindenféle felelős vezetők, tapasztalt sí-guruk, öreg hegyi-rókák, olyanok akik katnireszeléket kevernek a műzlijükbe, síboton sütik a szalonnát, akik olyan kemények, hogy TOKO-WAX-szal síkosítanak esténként, és akik könnyedén megállapíthatják egy munkavállalóról két napon belül, hogy alkalmas-e ellátni a feladatát vagy sem.
És ez talán legyen az ő problémája, nem?
Aztán a kereslet-kínálat elve alapján ott van egy halom, egyre jobban képzett áuszlender síoktató, aki eurót akar keresni, és nem mellesleg megfelel annak a minimális követelménynek (néha még annál is többnek!), amit az ISIA (illusztris tagjai közt az alpesi vagányok is) támasztott velük szemben.
És ők így ketten, mármint a sííiskola meg a külföldi síoktató, elviekben összetudnának hozni egy komoly munkaviszonyt egymással, ami mindekttőjük javára válhatna.
Akkor könyörgöm: ki az a degenerált, aki itt még EUROTEST-elgetni akar?

Szóval gyerekek, le kellene szállni arról a magas lovacskáról, mert vannak még sízők az Alpok láncain túl is, és higyjétek el, hogy nem a ti hátsótokból indulnak a Passzát-szelek, még akkor sem, ha nálatok jó sok az óriásműlesikló, aki a nagy száguldásával hatalmas szélvihart tud okozni.
Ezért könyörgöm! Ne kelljen már úgy átugranunk pofozkodni emiatt az agyatlan EUROTEST miatt mint Hannibalnak az Alpok hágóin!
Ja, és csak szólok, hogy mi vagyunk az EU soros elnökei.
Azt akarjátok, hogy kizárjunk benneteket negatív diszkrimináció vétségének alapos gyanúja miatt, ebből a nagy közös moslékos-vödörből? :o)

Szólj hozzá!

Címkék: mtv franciaország ausztria olaszország munkavállalás síoktatás síőrültek síelők smsz ozsváth miklós demócsapat eurotest dr egri katalin

A bejegyzés trackback címe:

https://siorultek.blog.hu/api/trackback/id/tr632641049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása