HTML

Szeressük Val d'Isere-t! És persze Miklós Editet is! :)

2013.12.22. 11:55 hópapa

Egy olyan hírt kaptunk, amely mellett nem lehet szótlanul elmenni!

Miklós Edit a 12. lett Val d'Isere-ben a Világkupa aktuális lesikló futamában!

A hatalmas stadionépítési lázban egy ilyen hírnek kiemelkedő szerep jut.
Nem azt mondom, hogy holnaptól a stadionok helyett építsünk műhavas sípályákat az iskolák mellé, hanem ...
De! Mégis csak azt mondom!
Az a szint, ahol Miklós Edit versenyez, már elég komoly anyagi áldozatokat követel.
De azért nézzük meg, hogy egy "nyamvadt" stadion hány sportolónak biztosít élvezetes sportolási lehetőséget a ráfordított horribilis költségekhez viszonyítva.
Csináljunk statisztikát arról, hogy hány milliárdba kerül, és ehhez képest hány ember sportol benne.
Mert szerintem nem annyi, mint amennyibe kerül.
Nincsenek pontos adataim arra vonatkozólag, hogy mennyibe kerül egy műhavas sípályát megépíteni.
Azt láttam, hogy műanyag elemeknek kb. 100 Euro/m2 az ára, ehhez jönnek még a felvonó, a világítás, a kiszolgáló helyiségek, és az üzemeltetés költségei.
Ezek nem kis összegek, de ha egyszer ezt a rendszert összeállítottuk, akkor onnantól egy jó csapattal, és jó szervezéssel futószalagon lehet "kitermelni" a kis sízőpalántákat.
A sízés jótékony hatásáról nem kell mesélnem, a tények elég egyértelműek.
A sízést választó gyerekek jobban tanulnak, nyitottabbak a világ dolgaira, szélesebb a látókörük, természettudatosabb életmódot követnek, ami nem egy elhanyagolható szempont a mai világban.
Ha megszaporodnak a műhavas pályák, akkor ezek a gyerekek is egyre többen lesznek, és az egyre jobb lesz az országnak is.
Nem azt mondom, hogy Dzsudzsák Balázs ne legyen példakép a fiataloknál, de ajánlom, hogy kövessük figyelemmel néha a Miklós Edit-éhez hasonló, igen küzdelmes pályafutásokat is, mert az reményt adhat olyan helyzetekben is, amikor kilátástalannak tűnik a helyzetünk.
Miklós Edit most sítörténelmet írt a festői szépségű Val d'Iser-ben.
Magyar sítörténelmet!
Szeressük őt ezért, és azért is, amiért talán most elindít egy olyan folyamatot, amivel néhány tehetséges magyar síző előtt utat tör a következő esztendőkben a sportpolitikai ösvényeken.
Ha merünk nagyot álmodni, akkor tűzzük ki magunknak célul azt, hogy mi legyünk a világon a legtöbb műhavas pályát üzemeltető kis ország! :)
Ha olvassa egy sportközgazdász a soraimat, akkor számolja ki nekem nagy vonalakban, hogy egy Fradi/Felcsút/Debrecen-stadion költségéből mit lehetne kihozni.
Csak 10m szélességben, és 50m hosszúságban gondolkodjunk, a könnyebbség kedvéért. ;)
És addig, amíg épülnek a pályáink, vegyünk példát Editről, hogy miként lehet a lesiklás fárasztó meneteire bárhol, és bármilyen helyzetben edzeni egy kicsit:

Szólj hozzá!

Címkék: alpin lesiklás sízés síoktatás síőrültek Világkupa Miklós Edit Val dIser

A bejegyzés trackback címe:

https://siorultek.blog.hu/api/trackback/id/tr395704313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása