HTML

12. Most menj síszervizbe, ne karácsony előtt 2 nappal!

2010.11.17. 15:31 hópapa

Akik tényleg rendszeresen használják is a sífelszerelésüket, azoknak néha nem árt átnézetni a cuccot egy szakszervizzel.
Igazság szerint például a kötést, már az elmúlt szezon után, szakszerűen bezsírozva, becsatolt állapotban, vagy teljesen lelazított rugókkal kellett volna elrakni, de aki elmulasztotta ezt a kis beavatkozást, az még most, az új szezon kezdete előtt látogasson el egy szakemberhez.
Síszervizbe ilyenkor éri meg a legjobban menni!


Ha leesik az első hó, akkor már állhatsz sorban, várhatsz napokat a lécedre, és fagyoskodhatsz a városban bóklászva, kezedben a -10 fokos síléccel.


Kivételes esetben még az is előfordulhat, hogy kiteszed magad egy kapkodó, teljesítmény-orientált síszervizesnek, aki pár tizeddel kevesebbet vesz le a kantnidból a fenésnél a kelleténél.
Kell ez neked?
Gondolj arra, hogy a gleccsereken már kezd beindulni az élet, a levegő folymatosan hűl, és ideális esetben már csak néhány hét választ el az első sízés örömétől.
Egy kis élezés, egy jó waxolás, egy kötésbeállítás+zsírzás, és technikailag már nagyjából fel is készültél a szezonra!
Arról már nem is beszélve, hogy ha nem a szezon kellős közepén jut eszedbe szervizeltetni, hanem a holtszezonban, akkor ezzel a szakma túlélési esélyeit is növeled, és biztos kenyeret adsz a pangás idején a szervizes szakemberek szájába.
A dolgok nemzetgazdasági vonzatáról már nem is beszélve!
Síszervizek vannak bőven az országban, és alapvetően jól is végzik a munkájukat, de azért nem árt egy kicsit informálódni, mielőtt csak úgy, találomra beadjuk valahová a lécünket.
Érdemes fórumokon kérdezősködni, vagy rutinos sízőktől, síoktatóktól információkat összeszedni, mert bár alapból bármelyik szerviz jó lehet, azért a technikai tudás minőségében, a hozzáállásban, és nem ritkán az árakban is találhatunk elég komoly eltéréseket.
Én itt most nem akarok senkinek sem reklámot csinálni, de igyekezzünk olyan helyre menni, ahol a személyzet komoly tapasztalattal, versenyképes technikai háttérrel, és az évek során már kellő mennyiségű, leszervizelt léccel tud büszkélkedni.
Tapasztalatból mondom, hogy még egy nagyhírű, osztrák síközpont, központi helyén található, nagy forgalmat bonyolító, elismert síszerviz kezéből is eshet ki egy teljesen silánynak nyilvánítható kantifenés.
Egy ilyen esetnek sajnos pont az idén januárban voltam a tanúja, és még szerencse, hogy nem az én lécem volt a szenvedő alanya a drága pénzen vett trágya munkának. :o(
Tegyük gyorsan hozzá, hogy nem ez szokott az általános végeredmény lenni, de azért nem árt odafigyelni átvételkor az elvégzett munka ellenőrzésére.
És ha rosszul fenték meg a katninkat, akkor vigyük csak vissza bátran a szervizbe, és reklamáljunk! Az a 25 ajró az 25 ajró, kérem!
u.i.:
Fontos okosság!
A kötést minden szezon előtt állíttassuk be szakszervizzel, mert egyrészt a rugók és az alkatrészek is képesek anyag-fáradni, másrészt az izom-, és csontrendszerünk is folyamatosan változik.
Egy ideig ugyan pozitív irányba, de aztán elkezd egyre satnyább lenni, sajnos, és a kemény rugó vs. gyenge izületek = garantáltan magas számla a térdspecialistánál.

Arról, hogy hogyan lehet tesztelni a kötések biztonságos oldását, egy későbbi posztban fogok írni.

Szólj hozzá!

Címkék: alpin síléc kötés élezés síőrültek síelők síszerviz wintersteiger talpfelújítás kantni

A bejegyzés trackback címe:

https://siorultek.blog.hu/api/trackback/id/tr622455087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása